Всеукраїнський семінар Міжнародного міждисциплінарного конкурсу наукових і мистецьких робіт імені Володимира Маняка та Лідії Коваленко

      ДЕНЬ ПЕРШИЙ 
Сьогодні, 5 березня 2018 року, в Міністерстві освіти і науки України нагородили переможців конкурсу наукових і творчих робіт ім. Володимира Маняка та Лідії Коваленко, присвяченого роковинам Голодомору. Загалом на конкурс надійшло близько 1350 робіт. Учасниками стали школярі, вчителі, методисти, наукові співробітники музеїв та аспіранти з усієї України.
“Для того, щоб молодь розуміла цінність історії, ми разом з партнерами проводимо такі конкурси. Так ми хочемо донести до учасників, як важливо будувати історію без маніпуляцій і викривлень. Адже факти і докази становлять базу історичних досліджень. Важливо звернути увагу й на те, як працювали учасники. Для участі у конкурсі школярі створювали спільні проекти або об'єднувалися у команди з вчителями. Це та сама методика партнерства, до якої прагне Нова українська школа”, - зазначив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.
    У конкурсі взяли участь освітяни та школярі майже з кожної області. Під час заходу фіналісти презентували конкурсні проекти. Крім того, вони поділилися досвідом створення доробку, мотивацією для участі та головними ідеями, які хотіли донести своєю роботою.
Оцінювали проекти учасників 20 членів фахового журі. Ознайомитися зі списком переможців можна тут.
     Довідково. Організаторами конкурсу є Міністерство освіти і науки України, Інститут історії України НАН України, ГО «Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору», HREC (Holodomor Research and Education Consortium) при Канадському інституті українських студій Альбертського університету.
Джерело: https://mon.gov.ua/ua/news/u-mon-nagorodili-peremozhciv-konkursu-naukovih-i-tvorchih-robit-pro-golodomor

     Цікавими були зустрічі із Станіславом Кульчицьким, доктором історичничних наук та провідним науковим співробітником Інституту історії України НАН України, Людмилою Гриневич докторкою історичних наук, директоркою науково - дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору та Ігорем Гіричем завідуючим відділом Інституту української археографії та джерелознавства ім.М.С.Грушевського, доктором історичних наук. Надвичайно цікавою була зустріч з Павлом Хобзеєм - заступником міністра освіти. 
    Після нагородження учасники представили свої роботи. 
Першою виступила учениця 7 класу Катерина Матіяш з с.Мала Білозерка (Запорізької області) її поема "Янгол" не залишила нікого байдужим. 
Віолета Кумпан - учениця 9 класу, НВО "Олександрійська гімназія ім.Т,Г, Шевченка -ЗНЗ І-ІІІ ст." з Кіровоградської області м. Олександрії представила свою роботу "Монумент зажуреній свічці".
  
Монумент зажуреній свічці


    Поезія "Попіл пам'яті стукає в серце" Буряк Інни, учениці 10 класу Луговицької НВО (Київської обл., с.Луговики) щиро вразила своєю влучністю, гармонією та широтою думки.  
    Цікавими виявилися і пошукові роботи, наприклад науково - пошукова робота "Мотиви" Юлії Янчук - учениці 10 класу Помічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. (Кіровоградська обл., м.Помічна) була присвячена дослідженню мотивів Ружанського Б.М. одного із співорганізаторів Голодомору у своєму селі. Також вразили роботи Яни Наконечної - учениці 11 класу Чигиринського НВК №2 (м. Чигирин, Черкаської області) та інтерв'ю записані Діаною Єреп - ученицею Київської гімназії "Діалог".
                                  Виступає Богодистий Костянтин, учень 11 класу з Полтави, що розповів про свого прадіда Мусієнка Івана Костянтиновича, що пережив Голодомор на Полтавщині.
 Далі слово надали студентам та вчителям. Серед номінантів були і такі. 
        Борисенко Марина  - вчителька малювання з м.Дніпро вразила серією свої робіт, настільки це було чутливо і зворушливо.


    З міста Рубіжного Луганської області виступила переможниця , авторка есею "Про Голодомор і не тільки..." Елла Горобинська. 
   Про образи Голодомору в кіномистецтві розповіла Анастасія Канівець - ст.науковий співробітник музею театрального, музичного та кіномистецтва України (м.Київ). 
     Неймовірно вплинув на всіх Мазур Євген, керівник театрального гуртка-студії "Мельпомена" із Закарпатської області, Міжгірського р-ну, с.Лопушного. На захисті він представив сценарій театральної вистави, яку написав сам на сюжет власної родинної історії "Голодна совість". 
      Далі виступали Вадим Єфремов, аспірант з Житомира про творчість житомирських літераторів про події Голодомору 1932-1933 рр.
З методичною розробкою веб квесту "Голодомор 1932 - 1933 рр - геноцид українського народув приватних історіях і просторі культури" виступила Анна Сизова - моя колега, неймовірно доброї душі людина. У доповіді поділилась досвідом організації і створення веб квестів та висновками до яких дійшли учні в процесі роботи.
       Також своїми розробками поділились Калюжна Олена - вчителька історії з Дніпропетровської області та Островський Валерій - методист Івано-Франківського ОІППО. Його робота мала на меті пояснити трагедію Голодомору 1932 - 1933 років для наймолодших і досить у цікавій формі він її представив.
           ДЕНЬ ДРУГИЙ 
   6 березня розпочався для нас екскурсією до Центрального державного архіву громадських об'єднань України де директорка архіву Ольга Бажан ознайомила нас із роботою фондів.
 п.Ольга показує де зберігаються документи і при яких умовах слід з ними працювати
 Не типовий документ "Подяка Хрущову від жителів Харкова" написана після вигнання німецьких окупантів
                                              Карта одного із партизанських з'єднань
                   В читальному залі демонстрація альбому з світлинами радянських партизан. 
        Також до уваги відвідувачів були представлені оригінали щоденника командира партизан Руднєва С.В. (знайденого потім радянським письменником П.Вороньо), підписи керівників УНР з фонду 269 так званого "Українського музею у Празі", справи Олександра Грушевського, Остапа Вишні, Черняхівської - Старицької Людмили Михайлівни та її доньки Вероніки
Оскільки в центральному архіві зібрано найбільше справ присвячених Голодомору, Світлана Власенко, начальник відділу використання інформації документів, кандидат історичних наук ознайомила нас із виставкою "Жертвам Голодомору 1932-1933 рр присвячується...".
    Наостанок всі охочі отримали копії документів ЦДАГО та масу цікавих вражень. 
Згодом була екскурсія містом, вечір закінчився у національній опері на виставі "Майстер і Маргарита" М.Булгакова. Особисто я не уявляв як можна без слів показати твір, проте був приємно вражений прикладом сучасної постановки.
      Звичайно мені надзвичайно сподобалось, а Вам би ні? 
Напишіть у коментарях.
Якщо побачили помилку виділіть і надішліть мені, дякую.


Коментарі

  1. Олександре, гарний репортаж про семінар! Дякую за добрі слова на мою адресу. Але чому ти промовчав,що також був моїм співдоповідачем під час виступу на захист нашої методичної розробки у міністерстві оствіти та науки? Твій внесок у нашу спільну перемогу також вагомий. Дякую за співпрацю!Сподіваюся на нові цікаві спільні проекти)))

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ЧОРНИЙ ОСТРІВ - ОСТРІВ СКАРБІВ

Шаровечка