Маліновіце, Злін: покатушки на ровері

       За 6 кілометрів від чеського Зліна у невеличкому містечку Маліновіце причаївся старий замок другої половини XIV ст. за панування моравського намісника Яна Їндріха (Jana Jindřicha,) задумувався як готичний замок. 1427 року витримав штурм гуситів, очолюваних Яном Жишко. Проте, пізніше за  Jakuba Arnošta z Lichtenštejna – Kastelkornu був перебудований і набув барокових рис, вигляд яких зберіг і до нині. Серед власників були такі шляхетні роди як: např. Tetourové z Tetova, Lichtenštejn - Kastelkornové, Salm – Neuburkové. Останніми володіли Штенберги. Саме пам‘ятник Ярославу Штенбергу (1900-1943)  вас зустріне при вході. 
 На горі, як і належить таким поважним. Якщо захочете побувати там доведеться заплатити 120 корун за вхід. Якщо ви запізнитесь, або приїдете в понеділок, коли всі музеї в Чехії закриті, ось вам поклик на інтер‘єр в середині замку: https://janjansky.rajce.idnes.cz/Hrad_Malenovice_2018/
Дійсно, вміють чехи дбати про свої пам‘ятки.
 
Перед замком-собор святого Міколаша (це як наш святий Миколай), де знайшли свій спочин воїни-уродженці Маліновіц, які пали в боях Першої світової. Знову ж таки, на пам‘ятнику розміщені світлини 


        Наступним місцем в якому варто побувати-Злін. Перша письмова згадка 1332 р. Розташоване на річці Джевніце і є центром Злінського краю. Місто набуло нечуваного розвитку завдяки підприємницькому таланту Томаша Баті‘ (наголос на останній літері). Він не просто виробляв взуття, а й заснував університет, лікарню, побудував багато споруд серед яких перший хмарочос і, звісно будиночки для своїх працівників. 


Площа-Ринок 
     Катання по Зліні привело до замку 19 століття, який розташувався в парку. З приміщуння зробили ресторацію та інші комерційні офіси. Але споруда доглянута.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧОРНИЙ ОСТРІВ - ОСТРІВ СКАРБІВ

Шаровечка