Стамбул, Істамбул, Константинополь - мегаполіс на перехресті цивілізацій

     Стамбул, Істамбул чи Константинополь - сучасний мегаполіс. Ні, це не столиця, хоча в минулому  була центром Східної римської імперії, столицею Османської імперії. В це місто хочеться повертатися, в нього не можливо не закохатися. Це місце вас захопить і полонить своєю красою, неймовірними пам'ятками культури, красивими мечетями, унікальними краєвидами. Тут поєднується західна та східна цивілізації, знаходять спільну мову араби і християни. Від різноманіття націй, етносів розбігатимуться очі, ви будете здивовані місцевою їжею, вас полонять сильні запахи парфюмів, запахи їжі, вам буде надзвичайно шумно і не комфортно, але згодом ви звикнете і вам сподобається.    

 
Собор св.Софії


    Розпочнемо із всім відомого собору св. Софії, або Айя Софії. Головний храм християн, який звели на місці храму аріанців прикрашають херувими і арабські написи. Турки - сельджуки не зруйнували його, а просто переробили на мечеть. Доречі, діючою мечетю собор став зовсім нещодавно, з 2020 року за наказом Президента Раджі Ердогана. У 1934 році за наказом Мустафи Кемаля Ататюрка набув статусу музею. Стамбул не єдине місце, в якому є собор св.Софії, але це дуже атмосферна і цікава пам'ятка. 

Позаду собор св. Софії

    Якщо хтось із вас так само шаленіє від романів Дена Брауна то мусить пам'ятати, що один із епізодів "Інферно" знімали саме тут, в акведуці Валенти, який є частиною водонапірної частини Стамбула. Відомо, що почали його зводити у 2 столітті н.е., щоб забеспечити потребу постачання прісної води для жителів міста.  Залишається лише надіятись, що історія з вірусом не повториться.

 
Частина акведука

 Кожен українець, навіть той, який не був у Києві, знає про "Золоті ворота", у всікому разі дві гривні точно в руках тримали. В Стамбулі є свої "золоті ворота", або "бєлградські ворота", або "Ворота щастя", або "ворота білих євнухів". Збудовані у 4 столітті вони бачили тріумф імператорів, пережили напади гунів, тут зустрічали дорогих гостей. Разом з тим це величезний оборонний комплекс з арками, бійницями, кімнатами. Враження справляє неймовірне.   
Бєлградські ворота
Олег Маслов і я, бо тут масла багато))

    Раз ми вже заговорили про оборону тоне можна оминути увагою Замок семи веж. Саме тут відбував в'язницю Юрій Хмельницький. На жаль, зараз приміщення знаходиться на реставрації тому оглянути його можна лише ззовні. А жаль, хотілось би знайти напис: "Тут був Юра Хмель" ). 

   В туристичній карті фанатів турецьких серіалів має бути присутній обов'язковим пункт відвідування мечеті Сулеймані, де похована Роксолана (Анастасія Лісовська). Побудована у 16 столітті. Звідси відкривається неймовірної краси краєвид на Босфор. Рекомендую.  

Церква св. Антонія Падуанського

                                                                 Галатська вежа
Мармурове море



        Але не варто думати, що тут лише одні мечеті. Протягом прогулянок вдалось знаходити і унікальну болгарську церкву св.Стефана, зроблену із заліза, і, поки ще не ідентифіковану церкву з масонськими символами, церква св. Антонія Падуанського, собор св. Петра і Павла.  

Краєвид на Босфор з мечеті Сулеймані


        Зупинимо нашу оповідь, описом Галатської вежі, збудованої генуезцями у 14 столітті. Це справжній туристичний магніт Стамбула, до неї у вихідні дні не пробитись через масу людей. Наразі тут функціонують музей, готель, ресторан. 

        Якщо вам сподобалось і ви хотіли читати й надалі, напишіть у коментарях, щоб я знав, що не дарма тут бавлюсь.  

        Всім щастя і звершень.

    

Типова вулиця біля Боспору

На базарі

Тутешній абориген пробував розповісти англійською, але вона швидко закінчилась. 



















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧОРНИЙ ОСТРІВ - ОСТРІВ СКАРБІВ

Шаровечка