Сакральна архітектура Поділля або веломандрівка з користю і не без моралі


    Запланували 22. 04.2018 проїхати ось таким маршрутиком.
    09:30 старт. Ага, якби не так. З самого ранку почались якісь непонятки, наче всі обставини були проти. Та не тут то було. Колесо, яке в Іщука Олега поломалось, було успішно полагоджене і через годину ми стартували. Планували проїхати 35 км по грунтовим та лісовим дорогам, дізнатися більше про сакральну архітектуру церков Поділля. 
      Книжківці. У 1782 році тут була збудована церква св. Параскеви на кошти тодішніх власників Чарторийських. Церква належала греко-католикам, проте, вже через 14 років церква перейшла під підпорядкування московії. 
Потім наш шлях проляг через Шумівці, Баламутівку.Тут нас підстеріг другий ганж. колесом вхопив колючку, довелось клеїти. Дякую Гошику, що взяв ремкомплект. 

А поки колесо клеїлось, зовсім поруч я знайшов ще одну церкву. 
Дізнатися про неї не вдалося за браком часу. 
                                      Далі наш шлях пролягав через Пасічну на Виноградівку


      Церква у с. Пасічна Ярмолинецького району, округла, можливо, стародавня. За браком часу не вдалось визначити.
                                                        По дорозі на Сутківці
                                                 Відкриваються чудові краєвиди
     Унікальна пам'ятка ХV століття, відома на всю Україну. Входить до переліку пам'яток архітектури обов'язкових для розпізнавання на ЗНО. Церква розміщувалась на Кучманському шляху, тому і входила до комплексу обороних споруд. Нині це діючий музей, храм і гордість селян. Більше тут: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_(%D0%A1%D1%83%D1%82%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%86%D1%96)
      Залишились руїни замку 16 століття. Оскільки, через село пролягав Кучманський шлях (одне із відгалужень Чорного шляху, через який ногайські татари проводили свої грабіжницькі напади у 16-перш. пол. 18 ст.).
    Далі додому повертались оживленою трасою. Далі буде...




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧОРНИЙ ОСТРІВ - ОСТРІВ СКАРБІВ

Шаровечка