Zvíkov-королівська резиденція

Історія замку бере свій початок від королівського роду Пржемисловцу. Перший камінь заклав Пржемислав Отакар І, 1226 року, вимінявши скелястий острів на шість сіл. Звіков належить до найдавніших зразків середньовічної архітектури. 
Historie hradu Zvíkova je od počátku spojena s královským rodem Přemyslovců. První krok k založení pravděpodobně uskutečnil Přemysl Otakar I. (1197-1230), který roku 1226 vyměnil tzv. oujezd Oslovský, patřící do majetku kláštera v Doksanech, za šest jiných vesnic. Získal tak do vlastnictví i skalnatý ostroh, na kterém byl hrad vybudován. Zvíkov patří k nejpřednějším stavbám české středověké světské architektury.
В 1306 році рід Пржемисловцу вимер, а замок 🏰 перейшов Їндріху з Рожберка. Найяскравішою сторінкою було правління Карла 4, за правління якого (1346-1378) за якого палац був суттєво відреставрований і визнаний королівською резиденцією.Вже потім власники маєтку мінялись, але в основному належали Рожмберкам чи Швамберкам.
Roku 1306 vymřel rod Přemyslovců po meči a hrad byl podstoupen Jindřichu z Rožmberka. Největší slávu získal hrad za vlády Karla IV.(1346-1378), který jej dal důkladně opravit a rád v něm i pobýval. Do dostavby hradu Karlštejna sloužil Zvíkov i jako dočasné útočiště korunovačních klenotů. Ztrátou této výlučnosti klesl význam Zvíkova jako předního královského hradu a ten začal často měnit majitele. V zástavním držení se vystřídaly především dva mocné rody – páni z Rožmberka a páni ze Švamberka.  
 Світлини мої. Інформація з сайту: https://www.hrad-zvikov.cz/cs

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЧОРНИЙ ОСТРІВ - ОСТРІВ СКАРБІВ

Шаровечка